Literatura

Trudna sytuacja (wiersz)

Panda Li

na rytm i melodię "Rechotu Słowackiego" Jacka Kaczmarskiego

W dobie frywolnych skrajności moralnych
I tych niepotrzebnych i tych niegodziwych
Trudno ocenić moralność lokalnych
Nie mając skrupułów, możesz być cnotliwym
 

Więc tląc prawdziwość uczuć dymem kłamstwa
Przelewasz słowa nad wielką dumy miedzą
Słowa jak kule, co na wojnie się szasta
Roztropność zwierząt, bo co ludzie powiedzą
 

Oboje wiemy, co to jest za wojna
Tam gdzie jedno strzela, drugie musi milczeć
By się nie zdradzić z tym, że pierś niezbrojna
Wyższością rozpiera własne oko wilcze
 

A w słowach pogardy tęsknotę chowasz
Wciąż dosypując doń trutkę i cyjanek
Zdaje się że każdego dnia konasz
Próbując ukryć jak kochasz mnie co ranek
 

Snem co jedynym niezabitym śladem
Smugi szczęścia, której boisz się wymówić
Ja to co moje już dawno odebrałam
Ty jak się boisz, możesz się nie budzić
 

Inne już Słońce muska mi policzki
Inne mi suszy głowę o pierdoły
Ty skrupulatnie badasz gwiazdeczki
Tak w galaktyce mijamy się z mozołem
 

Rzewny troszeczkę przebieg tej historii
Choć tak to zwykle między ludźmi bywa
Jak się zaczęło to jesteśmy zgodni
A jak się skończy sen nam z powiek zrywa
 


dobry 5 głosów
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 14 sierpnia 2011, 17:50
kilka bym poprawek wniósł... np pozbyłbym się bo z 8 wersu... ale nakład pracy doceniam... rym może nierówny jakościowo mi się podoba... chylę czoła z osady w zachodnioporskiem
Panda Li
Panda Li 14 sierpnia 2011, 19:29
dziękuję :) doceniam delikatne słowa krytyki (jak również pochwały), choć wyżej wspomniane "bo" było tu niestety niezbędne, pozdrawiam:)
ew
ew 16 sierpnia 2011, 18:30
poszło, ech,poszło Ci za nutą.. bardzo nieżle i bardzo do odczytu wieloznacznego. ja za, bo niełatwo było na pewno.
estel
estel 18 sierpnia 2011, 12:21
Świetnie! Jako kaczmarofilka,podśpiewując sobie rechot, jestem całkowicie ukontentowana.
Radosław Kolago
Radosław Kolago 12 września 2011, 09:30
No tak, tak, ładnie dopasowane do melodii.
Panda Li
Panda Li 13 września 2011, 18:05
no wiem że poszłam na łatwizne.
przysłano: 14 sierpnia 2011 (historia)

Inne teksty autora

Lektor pl
Panda Li

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca