Literatura

póki czas nie wchłonie nas (wiersz)

Paweł P. Michalak

póki czas nie wchłonie nas
trwajmy na złość mocom złym
znajdzie kiedyś się znów ktoś
kto powiedzie nas przez świat
poprzez góry poprzez strach
poprzez kilka naszych spraw
zapomniany dawno ból
niespełniony nigdy sen
nadgryziony nocą dzień
poprowadzi nas przez kraj
wyniszczony setką walk
o mych dzieci wolność i
zakurzony honor twój
znajdzie chwilę czasu by
opowiedzieć to jak żyć
zamknie w swoim ręku głos
wołający nas ku złu
i zapłacze gorzką łzą
gdy wbijemy jemu w pierś
ostrze zdrady biały sen
kilka głupich wątpliwości
niepotrzebnych kilka lat
utraconych na szukanie
tych uniwersalnych prawd
które proste były zbyt
w jego utopijnym śnie
zabierz z sobą jego słowa
przecież dobrze o tym wiesz
dzisiaj jesteś tym kim jesteś
jutro będziesz tym kim chcesz


fatalny+ 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 16 stycznia 2000

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca