Literatura

Pisane w ciszy (wiersz)

Ce.

dni drgają nie chcąc ułożyć nas do snu
nucę w sobie ciemność
wyrywaną przez skórę rozcieramy między palcami
tak bardzo bliskie dotyku szemranie

 

świt będzie nadchodził dopóki mamy twarze
powtarzasz - to twój różaniec ciążący ku ziemi
obrzmiałej płodnością bezwstydnie jak poganka
która krzyczy kiedy ktoś umiera i kiedy ktoś się rodzi

 

to z wewnątrz ta pieśń cichutka
o włosach jak zboże
to przeszłość gna nas z miasta do miasta
gdy na wodzie kręgi powstawały szerokie
a pętle na dłoniach zaciśniały się bezsłownie
z rozkazem - człowieczeństwo zesłać na głód

 

powołałeś mnie by trwać
językiem do końca i mową początek
pieściliśmy co dano nam w posiadanie
niespokojną bitwę słów które płyną przez czas
i to życzenie jak niemowlę tulone do piersi

 

niech się rozpęta furia

 


wyśmienity 18 głosów
8 osób ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Radosław Kolago
Radosław Kolago 7 września 2011, 11:36
Ja sobie to kradnę, będę czytał i płakał rzewnie nad własnym brakiem talentów wszelakich :)
Ce.
Ce. 7 września 2011, 11:37
głuptas :)
Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski 7 września 2011, 12:25
jeszcze jeden
anastazja
anastazja 9 września 2011, 12:51
"powołałeś mnie by trwać
językiem do końca i mową początek"

z podziwem dla talentu:)
poem
poem 10 września 2011, 12:49
Wrodzony pierwiastek hipsterstwa kazał mi obniżyć ocenę, ale za nucenie w sobie ciemności dam wyśmienity (mam cholerną słabość do takich prostych zabiegów poetyckich)
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 10 września 2011, 23:44
ja tu wrócę później, tylko coś załatwię
Agnieszka Urbanowicz
Agnieszka Urbanowicz 11 września 2011, 00:59
pięknie napisane, jak zwykle zresztą:) Mocny wiersz. Porywam sobie.
Panda Li
Panda Li 13 września 2011, 19:10
z całą swoją zazdrością dodaję do ulubionych.
ARS TO od tyłu sra
ARS TO od tyłu sra 14 września 2011, 07:49
powiem tylko ................że............... pasi
Radosław Kolago
Radosław Kolago 14 września 2011, 14:17
To może jakaś czerwień, co? :)
Marzena P.S.
Marzena P.S. 15 września 2011, 02:01
JESTEŚ GENIALNA! Nie wiem skąd w Tobie to drganie, nucenie ciemności, ale to nie mruczando, a porządna aria:) Jestem Twoją fanką:)
anhelus
anhelus 24 pazdziernika 2011, 13:43
lepiej niz dobrze, albo nawet bardzo...pzdr
przysłano: 7 września 2011 (historia)

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca