Literatura

Seria przemyśleń jak kamyki pod stopami (wiersz)

Rita

akupresura dobrym bólem uzdrawia

oczyszcza z toksyn też w głębokich rejonach

słowa słabną w skutkach

cisza bywa początkiem

 

krajobraz w barwach ochronnych rozległy

jak plaża poddana zabiegom natury

która wymiata i nanosi ślady obecności zaciera

i uwydatnia

 

wrześniowy poranek

nieco nastroszony gromadzi deszcz w chmurach

dobra pora by rozpłynąć się w nim

wyparować w zmienionej postaci

 

zwilżyć pęknięcia w rozpadlinach

między dwoma zakrętami

rozrzucone ziarno spróbuje napęcznieć

i rozpocznie się oczekiwanie

 

na wzloty bo w upadkach nie jesteśmy sobą

za bardzo oddzielni za bardzo nie tamci

uczymy się przeżuwać błędy

nie mieląc językiem

 

brzoza otrząsa się z liści

przez ramię spoglądam na ciebie

 

 

 

 

 

 

 


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 26 września 2011, 21:57
"bółemu" - a to tak specjalnie?

"w upadkach nie jesteśmy sobą" - może właśnie wtedy wychodzi prawda o człowieku? Kiedy wszystko układa się pomyślnie, brakuje trosk (takich poważniejszych), trudno dotrzeć do czyjejś głębi. To jest tak, jak wiele rzeczy ocenia się z perspektywy czasu, po zakończeniu, może człowieka też poznajemy po tym, jak mierzy się z problemami? Bo to chyba niedobrze, gdy ktoś upadając, stara się pociągnąć za sobą innych. Wręcz okrutne.

I zastanawiam się czy milczenie to początek, czy raczej koniec. Powinno być tym pierwszym, bo dobrze umieć ze sobą milczeć, ale zwykle nie wróży nic dobrego.
Rita 26 września 2011, 22:44
Tak Justyno, to okrutne, gdy porażki są powodem do zemsty, do opluwania ,szydzenia itp.

Dobre i mądre milczenie to wyższa szkoła jazdy dwojga kochajacych prawdziwie.
W innym wypadku to raczej smutny koniec.
przysłano: 23 września 2011 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca