Literatura

Jesienne pejzaże. Widok pierwszy (wiersz)

Wiktor Smol

Ziemia pachnie zawsze tak samo, powietrze inaczej

 

W widzianym kadrze panorama pustego pola,

tu i ówdzie zatrzymują wzrok kopce łęcin,

przykuwają uwagę, przywołują wspomnienia:

dawno było, a jakoby stało się wczoraj… Pamięta

smak pieczonych ziemniaków, zapach dymu

wtulony w podszewce znoszonej kurtki,

strzelające w górę iskry palonych ognisk

i wesoły śmiech garstki przyjaciół.

Gdzie się wszyscy podziali, czy żyją?

Pytał, nikt nie zna, nikt nie pamięta. Tamte podwórka,

na których wyrósł są inne, albo ich już po prostu nie ma.

Na dawnych polach sterczą gołe ściany blokowiska,

straszą surową bryłą. Bezsens. Zasłonił zmiętą firankę w oknie,

przymknął oczy

i wpadł w rytm stukotu kół na rozjazdach i łączeniach.

 

Ile jeszcze stacji do końca, a może zaledwie kilka przystanków?


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
ARS TO od tyłu sra
ARS TO od tyłu sra 12 listopada 2011, 06:53
Wybacz Wiktorze, ale budzisz zbyt wielką sympatię abym się wypowiadał pod tym wierszem. Umówmy się, że milczę... i nie jest to milczenie aprobujące... Z racji szacunku nie postawię słupka , mimo pokus... Myślę, że wiesz co bym Ci powiedział, ostro, ale bez złośliwości. Wolę jednak milczeć... pozdrawiam
Wiktor Smol
Wiktor Smol 12 listopada 2011, 19:41
Arku, wybaczam :)))
Artymowicz anDUCH
Artymowicz anDUCH 16 listopada 2011, 17:28
czytam czytam i jeszcze raz czytam i za każdym razem coraz to głośniej
słyszę Narowiste Konie !

Dziękuję Wiktor za dobre czytanie !
przysłano: 31 pazdziernika 2011 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca