Literatura

Do Mistrza ze Stradfordu (wiersz)

Szluger

[Szluger, jak zwykle, z klasą - przyp. Skc]
kimkolwiek byłeś Mistrzu ze Stradfordu
dziękuję ci za kompleks Ofelii
to znaczy chęć utopienia się
na tle zawodu uczuciowego

za krwawe dłonie lady Makbet
stos trupów w finale "Romea i Julii"
i sposób na rozwiązanie zbyt zawiłej intrygi
przy pomocy trucizny miecza lub sztyletu

za to że teatr stanął na głowie
za sceny zbiorowe i próby indywidualizacji jezyka
sporo jest tych nowatorskich cech twojego dramatu

ale najbardziej na świecie dziękuję
za trzy krótkie słowa
wyszeptane przez umierającego Hamleta
"reszta jest milczeniem"

bo tak naprawdę świat wie o nas tylko tyle
ile sami mu zechcemy powiedzieć





słaby 16 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 20 lutego 2001

Inne teksty autora

Magnolie
envagorien
drobne fałszerstwa
envagorien
dual
getsemani
*
getsemani
kasztany
getsemani
paw
getsemani
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca