Literatura

Ludziom zamieszać wrażliwość (wiersz)

Rita

poezją podnieść strzechy w ścianach zapączkować

bratkiem stokrotką różą zielem

choćby

spróbować buty oczyścić ze słomy

 

ogień przemienić w stałe światło

siejąc zamęt

jeśli się da na tym poziomie

 

słowem rzeźbić w kamieniach

poruszyć

opieszałe skały oswoić i zakląć

 

w siarczystych ustach to nie grzech

z błotem zmieszać wieprze żeby dostrzegły

perły rozrzucone

ziarno


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
smykusmyk
smykusmyk 8 marca 2012, 08:46
W sumie to całkiem niezły tekst. Inwersje stylizują i myślę, że zabieg udany, choć niekoniecznie moja stylistyka. "Poruszenie duszy" to jednak trochę za dużo :(
"Perły rozrzucone ziarno" bardzo ładnie zamyka tekst, moim zdaniem ostatni wers jest niepotrzebnym dopowiedzeniem.

Pozdrawiam.
Rita 8 marca 2012, 10:37
To słuszne uwagi smykusmyk - dziękuję.

Pozdrawiam.
Bożena B
Bożena B 12 marca 2012, 15:47
Bardzo dobry tekst, sprawnie poprowadzony i ciekawie.

Pozdrowienia
Rita 15 marca 2012, 22:35
Dziękuję Bożeno.

Pozdrawiam.
przysłano: 14 lutego 2012 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca