Literatura

Mon Toulouse (wiersz)

Voyteq Hieronymus de Borkovsky

pisać wiersz o miłości
to pisać wiersz o zapachu lawendy w Prowansji
i o Gare de Toulouse – Matabiau
którego secesji nigdy nie tknę
swoimi krokami

 

pisać wiersz o miłości
to pisać wiersz o nieskończonym kuszeniu proroka
i o bzach na północy
których samotny kolor śpiewa o Helenie
jakiej nigdy nie porwę

 

pisać wiersz o miłości
to pisać wiersz o anatemie nocy
i o zapomnianym mszale Katarów
którego przenajświętsze litery podają kształt ust
z nigdy nie darowanym mi pocałunkiem

 

pisać wiersz o miłości
to pisać wiersz o zapomnianych konfesjonałach znaczeń
i o leśnym objawieniu przez chwile trzymanym za rękę
którego piwne oczy podają kielich samospełniającego się żalu
oblanego krzykiem ciała

 

pisać wiersz o miłości
to pisać wiersz o cichych skrzydłach purpury
i o oktarynowej kuli z łez anioła
której romańskie przepowiednie splatają dłonie nowego kosmosu
na ołtarzu epilogów najczystszego horyzontu

 

pisać wiersz o miłości
to być ostatnim koczownikiem
zbierającym rzęsami
okruchy dźwięków
nabrzmiałych piersi
i gregoriańskiego podbrzusza

 

pisać wiersz o miłości
to milczeć


wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Wiktor Smol
Wiktor Smol 26 marca 2012, 09:25
pisać wiersz o miłości mogą tylko ci, którzy jej zaznali rozumiejąc różnice między jej poszukiwaniem a doświadczaniem.

Ukłony.
ARS TO od tyłu sra
ARS TO od tyłu sra 26 marca 2012, 11:42
milczę
Rita 26 marca 2012, 14:42
W piątej zwrotce zabrakło literki - o - w drugim wersie(...pisać wiersz O cichych skrzydłach...).

Teraz i ja sobie pomilczę:)

Pozdrawiam.
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Rito, poprawiłem...
przysłano: 26 marca 2012 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca