Literatura

* * * (wiersz)

Voyteq Hieronymus de Borkovsky

śpię niespokojnie z ciężarem ponad siły
szukam pomocy w modlitwie Yaaqova nad potokiem Yabbok -
tylko wtedy spływa na mnie fala ukojenia

tuż przed pracą idę do kaplicy w Verwaltungsgebäude
i pierwszy raz wstydzę się słów porannego Das Magnifikat -
oto stoję przed wami solum gratia et solum dolor i nie mogę uczynić niczego więcej*

głowę mam zaprzątniętą możliwościami
jakie daje mi wykład słowa rabina Slotopolsky'ego – Dukora -
oczami widm cofam się do swoich rozbitych skojarzeń

pragnę wyjaśnić mechanizmy zaplecza i eksperymentować z prawem
nawet wbrew temu co dyktuje spełnienie nieświadomych osobowości -
śpię niespokojnie z prawie nieznośnym ciężarem bytu

 

Przypis:

*) oto stoję przed wami solum gratia et solum dolor i nie mogę uczynić niczego więcej – parafraza słów Martina Luthra Oto stoję przed wami. Nie mogę uczynić inaczej, przez niego wypowiedzianych na Sejmie Rzeszy w Worms, w 1521 roku
 


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Bożena B
Bożena B 29 marca 2012, 21:04
Pierwsza strofa świetna. Druga jeszcze do pochylenia się i podłubania, msz. Generalnie jednak to bardzo dobry tekst.

Pozdrowienia
przysłano: 28 marca 2012 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca