Literatura

Krótka historia czasu - czas jak perypetia (I) (wiersz)

Patryk Nadolny

 



Światło biegnie, a Pamięć podnosi nam kroki: bladych zmarłych za nami,
by stężona wiatrem przez lata zagrzebywać te stąpnięcia - trumny.

 

Czas nie opuszcza dobrowolnie wybrane miejsca: posterunki. Nie zbiega
ze stanowisk i poziomów pracy. Przyszłość bierze codziennie pod wieczór
do lasu. I tam jest leśniczówka, w której przesłuchuje bez skutku ją - związaną
na dębowym krześle, by chociaż wymówiła milczenie i imię.

 

Potem Przeszłość przychodzi - najwierniejszy klawisz, zamyka Przyszłość w celi,
schyla się po wiadro, macza pędzel w czerwonej farbie, zapisuje
na kłódce: Teraźniejszość, a potem odchodzi.
Zapala papierosa, krąży przed kratami.

 

Światło wiecznie jest młode, Pamięć się starzeje. Tylko jestem ciekawy, czy może
zawrócić do miejsca, w którym jeszcze niedawno gościła. Czas - Ikar w każdej
chwili - więcej na sekundę miewa dziwne upadki, bo nie ma sekundy
w której by nie spadał - każdy moment to taki tragiczny upadek.

 

Czas skazany jak Ikar na obrazie Bruegla, tylko przeszłość wzburzona
jak mityczne morze będzie świadkiem zegarków stopionych jak pióra.
Sekundy - niezmierzone Watahy Ikarów przeczesują obłoki fruwając wysoko.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 5 maja 2012, 14:54
Ale w pierwszym zdaniu stworzyles dziwolaga konstrukcyjnego i przy okazji albo sie pogubiles w znakach, albo w odmianie slow, w wyniku czego ja po prostu nie rozumiem, o co w tym zdaniu chodzi.

"wybranych miejsc i posterunków." - a tu przyklad namnazania slow, bo posterunki to miejsca, wiec laczenie tych dwoch slow za pomoca "i" jest niezbyt dobry. Ale mozna by inaczej "miejsc: (tu wymienic miejsca, m.in. posterunki)". Mysl, jak lepisz te slowa.

*Bruegel

Podoba mi sie nadal obrazowosc, ze nie opierasz sie tylko na jednym motywie, ale probujesz go rozwijac dajac kolejny. Zreszta... lubie malarstwo, a tu jeszcze Bruegel.
przysłano: 4 maja 2012 (historia)

Inne teksty autora

Głód
Patryk Nadolny
Czterowers o głodzie
Patryk Nadolny
***
Patryk Nadolny
Odejścia
Patryk Nadolny
Gołębie *(pantum)
Patryk Nadolny
Wiersz
Patryk Nadolny
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca