Literatura

bajka niebajka (wiersz)

Renata


uroda więdnie
władza przemija
miłość umiera
trwa tylko Bóg


W gospodzie piękna rozkwitła róża
na kupie gówna z jasną cerą
włosami do pasa
zachęcała gości do picia
pozwalając obłapiać się za parę groszy
kiedy zarobek był marny
czuła rózge ojca na plecach

ślicznotko będzie cię kochało trzech cesarzy
a twój syn zapanuje nad chrześcijaństwem

dał świat z bajki mezalians
bo jakże kurtyzana
może zostać basilissą

ranga żony daje możliwości
pięć sióstr wdziewa habity
a mąż owinięty wokół palca
umiera w gorączce

drugi dość stary i mistycznie nastawiony
asceta do szaleństwa zakochał się
obsypywał podarkami posiadłościami
klejnotami pozbyć się starucha Fokasa
z rozmachem poleciała głowa
i ciało zgniłe leżało
spektakl dla ludu według upodobań

bez wyrzutów sumienia
no gdzież ono
tylko ten trzeci kochany
zrobił w konia

spojrzenie zielonych oczu
potok ordynarnych słów
przeklina
kochanka nikczemnego

-zwariowała
pomyślał Jan
a idź w chuj

i zamknął ją w zamku bez klamek
w białej sukni wychudzona rzuca wciąż klątwy


fatalny 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jacek
Jacek 7 maja 2012, 14:15
Ucieszyłem się niezmiernie, kiedy zobaczyłem ten pięknie zapowiadający się kierunek bizantyjski. Niestety wiersz nie uniósł wielkości cesarstwa. Chaos tu panuje, a mówi się, że geniusz z chaosem radzi sobie przynajmniej tak dobrze jak Ewa z organizacją zlotów. Niepoukładany to tekst na płaszczyźnie językowej (aby mieszać style, trzeba mieć pewność zastosowania takiego zabiegu i gotowe uzasadnienie, które płynie z tekstu). Mimo potencjału fabularnego, wiersz tonie. Taka jest moja opinia.
Renata
Renata 7 maja 2012, 15:17
hm ..Jacku po Twojej opinii chyba też mi się nie podoba ..a chciałam ukazać dojśćie kurtyzany [może kurtyzany nie na wlasne życzenie bo dawno dawno temu rodzice sprzedawali dzieci jak rzeczy]do błysku do władzy do milości i do kary..?? za takie życie>./?
Jacek
Jacek 7 maja 2012, 15:53
Wiersz nie ma się podobać - wiersz ma się dziać :)
przysłano: 7 maja 2012 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca