Literatura

Przydomki pamięci (wiersz)

Patryk Nadolny

I

 

Pamięć to taki przystanek w przypadkowym miejscu, gdzie spotkam

Nieznajomych, którzy wydzierają sobie imię skradzione mi w każdej

sekundzie. Nietrwali pretendenci ludzkich tożsamości, które w każdym

momencie będą o krok naprzód od wspomnianej przeze mnie

chaotycznej Zgrai, którą rządzę od rana aż do późnej nocy.

 

Niebo jest moją poszlaką, gdy znikam o świcie, obracam je jak młynek

do pieprzu, wczytuję się w rzeki - te niedokończone księgi zjawisk

i przodków, rozmytych tajemnic. Czasami mi się zdaje, że droga

jest bestią, która co dzień uwodzi i zniewala stopy, hipnotyzuje światłem

zakrętu, jak gdyby każdy zakręt był od niej jasną odpowiedzią.

 

II

 

Jednak pamięć to miasto, lecz co w nim odnajdę, gdy zaklepię

odrębne place i uliczki, wynajmę Kawalerkę, gdzieś na blokowisku

i będę obserwował to co nie istnieje? - w danym miejscu i czasie,

jakbym przeczył wszystkim nastawionym zegarkom i światłu na teraz.

 

Ja jestem już tym innym Ja - tuż przed sekundą,

one także dla siebie są sobowtórami.

 

Lecz tylko gdy wyjeżdżam z miasteczka o świcie, sprawdzam czyżby

w Mieszkaniu nic się nie zmieniło, czy śnieg z wczoraj pokrywa się

z tym aktualnym, bo obecność mnie tutaj nie sparaliżuje

czasu, który przez upór w dążeniu do celu, ani nie śni się zgodzić

na czas odpoczynku - zmiennika na etacie, dzień wolny od pracy.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 7 maja 2012, 23:20
Hm... czy wszystkie twoje teksty zawierają schemat składniowy: "A to jest B"? Fajnie to brzmi, fajnie wygląda w tekście i dużo możliwości daje, ale jednak po którymś tekście opartym na powyższym chwycie... to jednak zaczyna się nudzić.
smykusmyk
smykusmyk 8 maja 2012, 10:28
Jak dla mnie zbyt dużo słów, można ładnie okroić.
Rewelacyjna druga strofa.
Patryk Nadolny
Patryk Nadolny 8 maja 2012, 13:37
A jak będzie jak tekst podzielę na części?
przysłano: 7 maja 2012 (historia)

Inne teksty autora

Głód
Patryk Nadolny
Czterowers o głodzie
Patryk Nadolny
***
Patryk Nadolny
Odejścia
Patryk Nadolny
Gołębie *(pantum)
Patryk Nadolny
Wiersz
Patryk Nadolny
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca