Literatura

Ciemna (wiersz)

Katarzyna Stolarczuk

Gdy granat przechodzi w błękit
odchodzi ubrana w czerni
wieczny myśli spowiednik
wobec cierpkich i miernych
jak ja
dama, przyszło mi ją wielbić
stara niczym prawdy księgi
znana a niechciana w pełni
bo pełnię może dać
jak ja
jak gdyby strach Was obleciał
marsz palców na plecach
masz zwiastun do piekła
choć chcesz nieba bram
w snach
trzask blasku to letarg
sprawdź dnia złóg, polecam
gdy w pościel oblekam
słońce, które musi wstać
nie ja
ja
niby ten wampir
ubrany w kaszmir zła i krwi
stawiam w oczy zapałki
gdy każde z Was śpi
ja
budzę się w cieniu
kiedy to księżyc lśni
i staję przeciw sumieniu
pośród księżnych żmij
podłóg praw innych niż wieczne
śmierć pod elektrycznym węzłem
śmiech napawa się jestestwem
śpię ogrzana w dni słoneczne
śpiew słowika, niekoniecznie
dni unikam choć są cenne
ale dla Was wartość również
ma przeklęty kwit


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 13 maja 2012, 19:07
O! Kasia, to ty i wiersze pisujesz? :) No proszę, proszę.
Katarzyna Stolarczuk
Katarzyna Stolarczuk 13 maja 2012, 19:20
coś tam mam na dysku z czasów zeszłorocznych. zrobię przegląd i coś jeszcze dorzucę. jak wstępna ocena?
przysłano: 13 maja 2012 (historia)

Inne teksty autora

Bardzo cicha wojna
Katarzyna Stolarczuk
Ja.
Katarzyna Stolarczuk
W porządku
Katarzyna Stolarczuk
Tęskniłam
Katarzyna Stolarczuk
Upij się ze mną
Katarzyna Stolarczuk
Plac Wszystkich Świętych
Katarzyna Stolarczuk
Powitanie
Katarzyna Stolarczuk
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca