Literatura

Post Scriptum po życiu (wiersz)

Katarzyna Stolarczuk

Odliczam tabletki
nie wystarczy
na pewność
a nie chcę cudów

 

rozliczasz mnie
nie rozgrzeszasz
i tworzysz
najhaniebniejszą listę długów

 

puste szklanki
puste ściany
brudne talerze
i krew brudna

 

nie ma już walki
żółknie pergamin
nie wierzę
jest ranek
a nie ma jutra

 

nietknięta suknia
z przeznaczeniem na pogrzeb
biała, jakby miała być flagą

 

prosta obróbka
przed wieczną drogą
a może świetokracko
wyślijcie mnie w podróż
nago

 

byłam czysta
czystka jak wódka
dopóki dnia
nie zaczęłam witać kawą

 

wypadam więc sztywno
i blado
i chłodno witam gości
to tylko stypa:
napijemy się, klawo.


dobry 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 13 maja 2012 (historia)

Inne teksty autora

Bardzo cicha wojna
Katarzyna Stolarczuk
Ja.
Katarzyna Stolarczuk
W porządku
Katarzyna Stolarczuk
Tęskniłam
Katarzyna Stolarczuk
Upij się ze mną
Katarzyna Stolarczuk
Plac Wszystkich Świętych
Katarzyna Stolarczuk
Powitanie
Katarzyna Stolarczuk
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca