Literatura

Kropka (wiersz)

Patryk Nadolny



 będziemy przygarniać powietrze kiedy zabraknie dzieci
 bo katedra od niedawna nie wspina się za wysoko na górę -

 

 (lecz dlaczego tak właśnie jest

 a nie inaczej

 tego nawet nie wiedzą sekundy i rzeki)

 

 każdy moment jest szczytem

 tak samo powietrze


 niebo to tylko wyraz który nie oderwie ani jednej litery od ziemi
 niekiedy zapowiedzią odlotu na skrzydłach jest kropka
 zawiniątko a w środku stojące w szeregu
 pytania musztrowane wciąż przez odpowiedzi
 prawdy które z banałów mają karabiny
 które kryją się długo nim nie stawisz kropki
 
 chociaż wiesz w czym jest problem
 tu nic nie poradzisz
 jeszcze nikt nie nauczył się otwierać kropki
 by ciągle pozostała tym samym
 
 bo kropką


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 21 maja 2012, 22:16
"będziemy przygarniać powietrze kiedy zabraknie dzieci
a katedra od niedawna nie wspina się za wysoko w górę -"
- zachwiała się konstrukcja na poziomie użytych czasów, przez spójnik "a" trzeba użyć jednolitego. Albo po prostu wyrzuć "a". I druga rzecz - nie można wspinać się w dół, więc "W górę" zbędne.



chociasz?.... Patryk?
Patryk Nadolny
Patryk Nadolny 21 maja 2012, 22:20
Myślałem, że zdążę z poprawkami przed Tobą, ale ok. ;)
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 21 maja 2012, 22:51
Znowu piszesz w edytorze? Na miłość boską, popraw tego byka!
Patryk Nadolny
Patryk Nadolny 21 maja 2012, 23:17
Nie, tylko dopisywałem końcówkę tekstu i może coś po wstępie.
kamil
kamil 22 maja 2012, 09:26
Paaatryk Paaaatryk to takie pięęękne imię :>
Patryk Nadolny
Patryk Nadolny 24 maja 2012, 21:07
Wiem. ;)
przysłano: 21 maja 2012 (historia)

Inne teksty autora

Głód
Patryk Nadolny
Czterowers o głodzie
Patryk Nadolny
***
Patryk Nadolny
Odejścia
Patryk Nadolny
Gołębie *(pantum)
Patryk Nadolny
Wiersz
Patryk Nadolny
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca