Literatura

Tożsamość powietrza (II) (wiersz)

Patryk Nadolny

 

Piwonie w pokoju medytowały w kobiecie,

niemiłosiernie wczytanej w powietrze.

 

Można liczyć, że w końcu kolejna sekunda okaże się błędem,

z którym lustra odejdą po ciemku. Ludzie w miastach

nie odchodzą w niepamięć poniżej poziomu morza, kiedy w każdej

sekundzie zamyka się wszechświat. Pamięć jest sprawą wspinaczki

na jutro.

 

Gdy poniedziałki wspinają się długo do wtorku.

 

Poranek - królicza łapka krzyżuje powietrze z domieszką prawdy niegodnej

już politowania. Kiedyś czas mógł jednak się pomylić i nie jest tak daleko

jak może to się wydawać, a teraz stoi pod którymś domem z papierosem.

 

Wszystko ma swoją wyporność. Stąd na szczęście zostają mi ręce i nogi,

a ono samo raczkuje od progu do progu. Nie schodzimy poniżej możliwych

szacunków, wywietrzonych pamięcią obliczeń i liczb. Symbol minus

nieskończoności jest w dalszym ciągu nieprzełamaną granicą. Próbujmy.

 

Zegarki maszerują na północ po śmierć.

 

 


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Gęstość semantyczna, ale jak inaczej można mówić o tożsamości?
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 1 czerwca 2012, 23:30
1) Jaka jest różnica między błędem a pomyłką? Bo ja mam wrażenie, że namnażasz słowa, pozbawiając je sensu. Wytwarzanie a namnażanie niesie ze sobą wiele innych spraw.

2) "Ludzie w miastach
nie odchodzą w niepamięć poniżej poziomu morza" - po co to morze? jak już ci się w budowanym obrazie nie gryzie, to przeczytaj na głos.

Polisemantyzm - dobra rzecz, ale przeładowanie już nie.
przysłano: 30 maja 2012 (historia)

Inne teksty autora

Głód
Patryk Nadolny
Czterowers o głodzie
Patryk Nadolny
***
Patryk Nadolny
Odejścia
Patryk Nadolny
Gołębie *(pantum)
Patryk Nadolny
Wiersz
Patryk Nadolny
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca