Literatura

stulecie - (zagadka - które?) (wiersz)

Evit-ka

 

2.07.12

filisterski majestat

stania z godnością

na rozkraczonych nogach

z rękoma na plecach i piersią do przodu

 

w tej dostojności tkwiący postęp

a może właśnie regres –

oba immanentnie związane z czasem

bo przecież nie z wiecznością:

 

z zanegowaniem godzin

rannych – bo tych zaraz po nocy

i rannych bo bezmyślnością zranionych –

przy rozróżnieniu znaczeń przymiotnika

 

z różnicami między religią a moralnością

z wyrachowaniem sprowadzonym do sprytu

i pewnie też krasomówstwa –

ot cywilizacja wykształconego zachodu

 

obłudnica uwzględniająca wyuczoną naiwność

na przykład w sposobie mówienia

czy choćby formułowania myśli

o dwujedności – takich czy innych – diabłów i bogów

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 5 czerwca 2012 (historia)

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca