Literatura

Ikar (wiersz)

Jarosław Baprawski

pamiętam całe życie
dziadka nad stołem do pokera
typów o twarzach bez miłości dla dzieci

żołnierza armii krajowej
przymuszonego do roli kata
który wyhuśtał się na pętli socjalizmu

meliny i kurwy mojego miasta
umierały wraz z moim wiekiem
przemianowano ulice

z kirszbauma na traugutta
pozostali złodzieje

i ja
niepokalane poczęcie


wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Voyteq Hieronymus de Borkovsky 9 czerwca 2012, 20:42
Jarku, jak zawsze, klasa...
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 9 czerwca 2012, 23:31
Ciekawy tekst, wszystko jak najbardziej zgrane. Z tym poczęciem i złymi facetami skojarzyło mi się z Tochmanowym "Dzisiaj narysujemy śmierć", ileż tak "niepokalanie" powstało i ileż piętno nosić będzie.
Figa
Figa 10 czerwca 2012, 00:07
Fajnie zakończony tekst. Na przestrzeni pokolenia widać historię i napiętnowanie nią. Chociaż nie wiem, dlaczego "wraz z moim wiekiem", kiedy kończy się wszystko niepokalanym poczęciem.
Michał Wodecki 9 stycznia 2014, 19:49
klasa
przysłano: 9 czerwca 2012 (historia)

Inne teksty autora

I cool
Jarosław Baprawski
Mery Lou
Jarosław Baprawski
z zeznań Baprawskiego
Jarosław Baprawski
z zeznań Baprawskiego
Jarosław Baprawski
Mery Lou
Jarosław Baprawski
w kuluarach
Jarosław Baprawski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca