Literatura

Dziwna szkoła (wiersz)

Tomasz Enigmatyk

Tomek jest dziwnym człowiekiem. Znam go i wiele wysiłku zajęło mi zdobycie jego zaufania i przekonanie go aby pokazał gdzieś swoje wiersze. A na pokazanie ich wybrałem, jakżeby inaczej, wywrotę i, w ramach poprawki jeden z zinów internetowych
Dziwna szkoła

...uczono nas latać, w szkole za - nocą
nieopierzone Pisklęta Życia
(machać skrzydłami) -"już skrzydła łopocą,
rozbrzmiewa przestrzeń od skrzydeł bicia."

-upadłem pierwszy, gdyż pierwszy skakałem
(nikt nie nauczył upadać nas wcześniej!)
zmiażdżyłem spadając - ziemię ciałem
i wstałem (choć chwiejny) pytając grzecznie
czy - "machać skrzydłami mam czy w bezruchu
poddać powietrze wibracjom puchu?..."
...i powiedziano nam- "Jak lecisz nieważne.
Ważniejszy upadek!"(wierzyłem radosny)
Było przecudnie, subtelny dech Wiosny
owionął twarze napuchłe goryczą...
... uczono nas latać, lecz tylko Nocami,
w podniebnej Szkole (machać skrzydłami)
i nic poza tym. Nic poza Ciszą...

I życie z nas uszło, w locie zginęło
-"bez piór... nie dane zdobywać otchłani!"
(Los nie obdarzył skrzydeł piórami)
Nie wiedzieliśmy. Do nieba parami
wprost z Dziwnej Szkoły Życie nas wzięło

22.V.2000
Tomasz Enigmatyk

słaby+ 11 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
justynia15
justynia15 20 lipca 2008, 03:46
nie podoba mi sie za duzo gluich sloglupich slow
przysłano: 4 marca 2001

Inne teksty autora

Podróż do kresu nocy
Tomasz Enigmatyk

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca