Literatura

zapobiegliwość (z komfortem?) (wiersz)

Evit-ka

 przed zerwaniem owocu
dłoń i ramię cofnąć
... zapobiec niedozwolonemu

bez jakiejkolwiek pewności
co bardziej zakazane –
owoc czy ruch ręki w jego kierunku –

i z pominięciem dylematu – co ważniejsze
wiara w biblijny przekaz
czy przyziemna próba ocalenia ludzkości

bez zastanawiania się co tu działa?
dobroć, podświadomość, nadświadomość
a może pospolite asekuranctwo? -

w każdym z wariantów
zachodzi bowiem wygodne złudzenie
własnej szlachetności

 

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Karol Ketzer
Karol Ketzer 9 sierpnia 2012, 15:11
Pokasuje entery, zrób szyk prosty i wyjdzie ci mdły kawałek prozy z gatunku "wolnomyśliciel na plaży"
przysłano: 12 lipca 2012 (historia)

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca