Literatura

Gdzie myślom zakazano wstępu (wiersz)

Wiktor Smol

 

Nocą przyszedł (do mnie) Bóg i zaczął się spowiadać. Wiersz dedykowany

_____________________________________

 

Alinie

 

A gdybym zgubił się gdzieś w tłumie

ot tak jak można zgubić dowód

na przykład w bramie dwóch kamienic

gdzie czas nie liczy się już wcale

i gdybym nagle pamięć stracił

 

w rozbitym lustrze gdzieś się znalazł

bez jakiejkolwiek tożsamości bez dat

imienin i urodzin sam pośród obcych

 

A gdybym kiedyś się odrodził i wrócił

jak pies szukający swego pana

szczątkami odbić połamanych wspomnień

bez historii własnej bez żalów z duszą

lżejszą niż łzy boga i drżenie porannej rosy

 

Czy jeszcze byś mnie kochała?


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 20 lipca 2012 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca