Literatura

Namaluj mnie (wiersz)

Dariusz Chudecki


Namaluj mnie bym był widzialny,
tak rzadko przed lustrem staję,
raczej ze wstydu przed sobą samym
niż z innego, bardziej błahego powodu.
Ty zaś potrafisz pocałunki złożyć
plamkami pędzlem na płótnie tak,
by mnie - sobie - w odbiciu Twoich oczu
na nowo ukazać.


Jednym ruchem ręki możesz, nie za ostro
nadać mi kontury i wypełnić je kolorem
(niektórych ich nazw  to już chyba nawet
sam wymienić wprost nie umiem).
dla ciebie to skinienie, wziąć mnie oczami w dłonie.
Co to dla mnie?
Coś więcej jak uniesienie - patrzeć
jak mnie widzisz, z każdym jednym moim cieniem.
Jestem cały, choć nagi. Oddany.
I jestem bardziej - im bardziej płótno farbę chłonie.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
talia77 23 lipca 2012, 10:59
jest coś ciekawego w tym tekście, taka subtelność rysunku, ale warsztatowo ma kamyczki. Patrz- to forma archaiczna - bym był, dzisiaj wszystko upraszczamy, nawet słowa.
Tu masz zbędną inwersję- tak rzadko przed lustrem staję,...to kalka łacińska z orzeczeniem na końcu, zatem - : tak rzadko staję przed lustrem.
Ty zaś potrafisz pocałunki złożyć
plamkami pędzlem na płótnie tak,.....ale się "p" rozmnożyło, ło!
talia77 23 lipca 2012, 11:06
uciekła dalsza część komentarza, ale ja uparta baba, wracam.
Z tymi przecinaczkami to juz prawdziwa plaga na portalach, pewnie od czasu, gdy na maturze olano ortografię i interpunkcję i zrobił się wtórny analfabetyzm. Dobrze, ze chociaż przed publikacją korektorzy nanoszą te znaczki.
(niektórych ich nazw to już chyba nawet
sam wymienić wprost nie umiem)....a to posikałeś tekst małymi wyrazkami.
Myslę, że tekst wart dopracowania, pozdrawiam
Dariusz Chudecki
Dariusz Chudecki 23 lipca 2012, 15:42
namnożone "p" to celowa aliteracja, natomiast "przed lustrem staję" ma nasuwać skojarzenia "stanąć przed samym sobą"... miał tam "grać" pewien wstyd. Krótkie słówka w nawiasie znów mają wskazywać na zakłopotanie mężczyzny. Dziękuję za komentarz talia77, postaram się jeszcze raz spojrzeć na mój tekst biorąc pod uwagę Twoje sugestie:)
przysłano: 22 lipca 2012 (historia)

Inne teksty autora

Koniec lata
Dariusz Chudecki
Porzeczki w proszku
Dariusz Chudecki
Spokój Pana Władka
Dariusz Chudecki

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca