Literatura

Andrzejowi Cnotliwemu śni się 46 (wiersz)

Michał Domagalski

Cały tytuł: Andrzejowi Cnotliwemu śni się 46 i może powinien się czymś przejąć zająć zorganizować zbiórkę na dzieci koty lub kościoły specjalnej potrzeby ale nie wie co na to teoria ewolucji

 

Andrzej Cnotliwy zasiada nad tym niezbyt oceanem

nie morzem raczej nie jeziorem ni stawem może

basenem jeszcze

niech będzie śródziemnym

bez źródeł z milionem sztucznych dopływów

 

zasiadający – duchy z lewej i z prawej – wokół

są pewni co złowią

 

Andrzej Cnotliwy zapomniał wędki i tylko bawi się

gadżetem filozoficznym

który leżał na brzegu

 

gadżet ma strukturę kamienia

tak przezroczystego że zmieściłby się w Harrym Potterze

i pozbawiony tajemnicy jak kod wielowarstwowy

z ostatniej a nawet ostatecznej wieczerzy Vinciego (a właściwie

wieczerzy Jezusa tylko obrazu Vinciego

obaj też tu ponoć zasiadali)

 

gadżet jest zresztą małowartościowy w końcu

jest ich pełno i można sobie je

dowolnie dopasowywać do

sytuacji

 

imieniny cioci

ślub brata

rozmowa z profesorem

nius w wiadomościach

mowa pogrzebowa

skecz kabaretowy

podryw

 

niektóre gadżety (filozoficzne pamiętajmy)

mają ograniczoną ilość funkcji

monochromatyczny wyświetlacz szybko psuł się w nich podział na wersy w efekcie należało pisać do końca linijki i gdyby nie brak interpunkcji któż by rozróżnił prozę od wiersza

 

gdy wgra się nowy soft wear do modeli sprzed 1984

może pojawić się problem z nastawieniem do

nowomowy

 

Andrzej Cnotliwy siada na brzegu

(lewy i prawy zależy od kogo)

stawu i cieszy się że nie dotarł tu prędzej

 

mógł oczywiście

młody zdolny

 

ale sens miało serwować ludziom kolejne wiersze

wierszyki wierszyczki poezyjki liryczne

o miłosnych niepodobojach zmazach i byciu na nie?

 

 


dobry+ 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jakint
Jakint 30 sierpnia 2012, 02:52
Gadżet filozoficzny. Na tak.
Michał Domagalski
Michał Domagalski 31 sierpnia 2012, 15:24
Dzięki, Jacek. Jacku, Jaceku.
przysłano: 27 sierpnia 2012 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca