Literatura

Książę Moskwy pod murem śpiewa w oczy plutonu egzekucyjnego (wiersz)

Arkadiusz R. Skowron

 

Książę Moskwy pod murem śpiewa w oczy plutonu egzekucyjnego (piosenka)

 

bo ktoś musiał wasze tyłki chronić
towarzysze
wróg przychodził i odchodził
lecz nie wyszedł

rozczochranym rudym ciosem
przysiąc mogę

że zawsze gdy wróg pod nosem
miast na trwogę
                                        biłem w ryj

Camarades, visez droit au cœur!

są cesarze są królowie
mnie to jedno
nie mam ja biegłości w słowie
gubię sedno

jestem tylko synem szabli
i tej armii
w której częstszy głód i brudy
                            
i nie karmi się
do syta

Camarades, visez droit au cœur!

nigdy w życiu nie bywałem
nazbyt bystry
biłem piłem i swym ciałem
na kul świsty
wystawiałem twarz
        i pierś

zwijcie mnie jeżeli wola
najdzielniejszym z dzielnych
co nie oddał nigdy pola
raczej wierny
tym z którymi
pot i krew wypijał
                          z braku wina
i przed tronem
(mimo wszystko)
karku
                 zbyt nie zginał

Camarades, visez droit au cœur!

                         nie obchodzi mnie
                czy anioł michał był rycerzem
                   tylko hałas tylko bitwa tym
w co wierzę

                  tylko ból i stopy starte
            długim marszem
         są mi pewne namacalne
                          
i za boga mi wystarczą

Camarades, visez droit au cœur!

choćby nagle przybiegł herold
z aktem łaski
choćby nawet zamiast strzałów
w pierś oklaski
i orderów  nowa seria

wiedzcie drodzy towarzysze
że cesarza
kocham tak jak synów szewców
bom z bednarza
lędźwi wyszedł

więc nie bójcie się
strzelajcie skoro rozkaz
już przeszłością jest
elchingen borodino moskwa

Camarades, visez droit au cœur!

przed plutonem i przed śmiercią
książę nic nie znaczy
rozkaz jednak to jest rozkaz
bez tłumaczeń

prosto w serce przyjaciele prosto w serce
ile trzeba
powiedziałem (!)  po co więcej(?!)
pamiętajcie to co pewne
                         nosisz w spodniach
tam gdzie honor
tam mężczyzna

                               alllez! ognia!
 
Camarades, visez droit au cœur!

dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 16 pazdziernika 2012 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca