Literatura

List Jérôme’a d’Ermlanda do Jane Mallory Birkin (wiersz)

Voyteq Hieronymus de Borkovsky

List Jérôme’a d’Ermlanda do Jane Mallory Birkin albo czytanie z Księgi Wyjścia

 

teraz już mam za swoje

więc pobłogosław mi Ty

który rządzisz

mięśniem szczęki Livyathana

 

 

albowiem głos zwany przez niektórych

senéh Sabaoth Da'at Sefirah

naprawdę nazywa się Serge Lucien Gainsbourg -

wiem bo to on właśnie mnie posłał

 

 

więc jestem posłany

więc jestem ciągle wykrochmalonym prześcieradłem

kiedy moje usta leżą

pod twoim kroczem

 

 

jako żeśmy oboje wyszli z Księgi

niczym pies żula - śmieciarza za orszakiem pogrzebowym starej monarchii

jesteśmy na wskroś nielegalni zawsze jakaś trzecia strona medalu

jak nieszczęście i Opatrzność

jak de Robespierre i David jak Muzy i Furie

 

 

22 X 2012


wyśmienity 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski 29 pazdziernika 2012, 16:36
...git malina...-pozdrówka:)
abojawiem 29 pazdziernika 2012, 19:42
jak sobie autor życzy i ma
Klaudia Pieszczoch 29 pazdziernika 2012, 20:58
Ciężko mi być obiektywną ze względu na moją sympatię do Gainsbourga, ale ogólnie tekst ten ma w sobie coś ciekawego, na pewno jakiś pomysł. Podoba mi się końcówka, ale wcześniej w paru miejscach wiersz się jakby łamie. Nie czyta się go do końca dobrze, momentami jest taki skok z tonu czysto poetyckiego do prozy, jak np. w drugiej strofie, której rozpisanie nie bardzo mi leży. Przeszkadza też trochę wymuszony miejscami zapis graficzny, jak np. ta przerzutnia:
kiedy moje usta leżą
pod twoim kroczem

Nie do końca widzę jej sens, a forma powinna być jednak jakoś uzasadniona przez treść albo przynajmniej na odwrót.
Marzena P.S.
Marzena P.S. 31 pazdziernika 2012, 20:42
trzeba uważać na to, co sobie życzy, czyż nie?:)
przysłano: 28 pazdziernika 2012 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca