Literatura

skład (wiersz)

Joanna Krzepina

 

I.

wszystkie piekielne pociągi pchają się na wschód
woda w rurach od tygodnia udaje strumień albo ptaki
najgłupsze że ciągle na to nabiera nie tylko mnie
siódmy raz dzwonisz żeby zgadywać co tak śpiewa
w epicentrum zimy wydmuchuję jak obłok:

najgłupsze że ciągle na mnie nabiera nie tylko to
wszystkie pociągi pchają się na piekielny wschód

II.

czekanie na silny luty nieodmiennie mamy jakiś styczeń
dalej noszę po kieszeniach zapałki z przyzwyczajenia
losuję jedną i pozbawiam ją głowy akurat
dla marynarza który napełnia mi cały wieczór

III.

wszystkie piekielne wschody pchają się w pociągu
uchylam przed nimi trochę siebie bardziej okno
z jego brunatną zasłonką i obcym śladem na szybie
mam rosnąć nic nie dzwoni za to śpiewa
ci od tygodni w płucach w głowie coś
zostało tylko wykraść i wytrzymać
trzy znajome litery relację kraków zamość kiedy

wszystkie wschody pchają się w piekielnym pociągu
z jego obcą zasłonką i brunatnym śladem na szybie




9 stycznia 2009


wyśmienity– 11 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 21 stycznia 2013, 09:49
znicz odpalony - pociąg, to tylko strata pozornego czasu
a klepsydry napełnia się aromatem piasku...
szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
Ciekawie budujesz tekst. Jednak chyba pochyliłabym się nad potrzebą istnienia przedostatniego wersu pierwszej zwrotki, oraz w wersie: " dla marynarza który napełnia mi cały wieczór" nad słowem- cały.
Joanna Krzepina
Joanna Krzepina 22 stycznia 2013, 08:38
dziękuję za pochylenie się, Edytko, jednak tekst jest skończony i nie będę mu nic zmieniać, zwłaszcza teraz, po kilku latach.
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 22 stycznia 2013, 13:14
te rury zupełnie jak w pewnym małym mieszkanku, gdzie żyją własnym życiem - strach się bać czy to tylko ptaszory czy inne stwory :)
Kamil Dąbrowski
Kamil Dąbrowski 24 stycznia 2013, 15:00
@ Mithril - udostępnij swoją twórczość. Nie bądź tylko krytykiem. Ocenimy Ciebie baaaaaaaaaaaardzo sprawiedliwie...

@ Joanno - tutaj chylę głowę, bo tekst może nie przedni, ale nawet, nawet. Pozdrawiam!
przysłano: 21 stycznia 2013 (historia)

Inne teksty autora

projekcja
Joanna Krzepina
Piromani
Joanna Krzepina
makieta
Joanna Krzepina
Szczepienie
Joanna Krzepina
zagniazdowniki
Joanna Krzepina
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca