Literatura

kadry pergaminowego aniołka (wiersz)

Jarosław Baprawski

 

Tłum pijaków pod sklepem.
Rozwałkowane twarze.
Rak płuc.W szalonym pluciu.
Ścieli się breakdancem na chodniku
młody starzec.Wyładowanie epilepsji.

Pierwszy rzut.Godzina świtu.
Następni kładą łby.Na stole
butelki i kipy w symbiozie.
Szukają miejscówki do snu.

Rzut drugi.Obiadowa pora
przychodzi ostatnia.Matka
jednego ciągnie za mordę.
Spojrzenia zazdrości.Przykryte
ironicznym uśmiechem.Maska
twardości odsłania łzy.Dziecko
wpatrzone w akwarelę nędzy.Prosi
się świnia sąsiada.Kup mu lizaka.
Pergaminowy aniołek odszedł
z niczym.Niezmącona codzienność.

Rzut trzeci.Powrót ojca.Potworny
smród.Modlitwy o ciszę bez odbioru.
Skrzydła tracą piórka.Każdej nocy
inna bajka zabiera marzenia.
 

 


wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
abojawiem 26 stycznia 2013, 08:00
a cóż tu można dodać, lepiej już milczeć
Ata
Ata 26 stycznia 2013, 11:35
"butelki i kipy w symbiozie" - podejrzewam, że chodzi o kiEpy :)
szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
Ciekawy obraz zwykłego dnia w jakiejś zapadłej dziurze. Przypomina mi się serial - Ranczo.
ładne określenie: .Dziecko
wpatrzone w akwarelę nędzy.
Podoba mi się użycie przerzutni w tym właśnie miejscu, oraz w ostatniej zwrotce.
Każdej nocy inna bajka zabiera marzenia- Piękne. Akceptuję wiersz tym razem bez zastrzeżeń
Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski 26 stycznia 2013, 20:01
...czyli masz fajny dekolt:)..serce
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 28 stycznia 2013, 08:52
ja tylko dodam, że ten tekst już gdzieś czytałam
przysłano: 26 stycznia 2013 (historia)

Inne teksty autora

I cool
Jarosław Baprawski
Mery Lou
Jarosław Baprawski
z zeznań Baprawskiego
Jarosław Baprawski
z zeznań Baprawskiego
Jarosław Baprawski
Mery Lou
Jarosław Baprawski
w kuluarach
Jarosław Baprawski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca