Literatura

Biała nienawiść do skalniaków, wilków, sępów i marzycieli... (wiersz)

Bogusz Jan Szulc

 

...jako zapis urojeń schizofrenika, który wmówił sobie, że romantyzm nie umarł wraz z poetami ze szkolnych podręczników.

 

białe noce

białe skronie

białe róże na betonie

rosną

obok każdy człowiek

jest pękniętą

stali sosną

 

białe wiersze

piszę do niej

niemal w każdym słowo-wersie

beton

stal

i róże

białe

 

skalniak

dawnych chwil przebytych

kiczem

pnie się

ku dołowi

we śnie lód

i śnieg

i dziobią kruki

wrony

wilki

sępy

marzyciele

 

białe noce

białe dłonie

biel tęsknotą moją do niej

tak jak moje białe wiersze

biel się rozpościera

wszędzie

 

(2013)


dobry 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 29 stycznia 2013 (historia)

Inne teksty autora

Stacja
Bogusz Jan Szulc
A więc wojna...
Bogusz Jan Szulc
​ Wyznanie
Bogusz Jan Szulc
Siatka tła
Bogusz Jan Szulc
Początek
Bogusz Jan Szulc
Koty gorszego Boga
Bogusz Jan Szulc
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca