Literatura

Wieloświat (wiersz)

a r t e

 

przeszłość to konstrukt umysłu oślepia nas i wmawia nam
różne rzeczy


czytałem że pławikonik zniknie bezpowrotnie za lat piętnaście
on żył wśród przybrzeżnych raf koralowych
czterdzieści milionów lat

w medycynie ludowej wyciąg z konika na kolki w brzuchu
i inne dolegliwości
ale to nie pomoże nowotwór złośliwy rozrósł się w trzewiach
do niebotycznych rozmiarów i dał przerzuty

zupełnie gasnę patrzę na pocztówkę przedstawiającą
największą górę świata
mauna kea tu mieszka bogini śniegu
jest obserwatorium astronomiczne z obrazem ciał niebieskich
trajektorią lotu

na dole moje
torowisko impakt czołowe zderzenie organizm utraci ciągłość
więc tak wygląda piekło
na tych samych miejscach dzień po dniu rok po roku
bez żadnych wątpliwości


wyśmienity 8 głosów
3 osoby ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 3 lutego 2013, 09:50
hm czołowe zdarzenie czy zderzenie?
abc
abc 3 lutego 2013, 10:13
aha przerzuty, oczywiście zderzenie, hm po prostu ślepnę.
Ata
Ata 3 lutego 2013, 16:30
świetne
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 3 lutego 2013, 17:55
a tam ślepniesz, po prostu somtajms tak się zdarza, że człowiek czegoś nie widzi. Tekst dobry, choć nie skojarzyłabym go z Tobą tak od razu. Świetny pomysł (dobrze zrealizowany) utworzyć analogie między pasikonikiem, a rakiem. Ciałem niebieski, a ciałem człowieka. :)
abc
abc 3 lutego 2013, 22:39
Dzięki Paniom :)
Marta
Marta 18 lutego 2013, 14:18
brawo;)) niesamowity jest ten wiersz
przysłano: 3 lutego 2013 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca