Literatura

Impreza (wiersz)

Jakub Sroka

czyżby lato w środku zimy ?

wódka płynie w kosmos gardeł

 

za oknami wielki stadion wszyscy grają w piłkę,

starcy, dzieci, cały naród 

upadają, łamią kości wśród wesołych pisków

 

pogubieni listonosze w oprawkach bez szkieł 

chcą tylko spać, we śnie układać wesołe piosenki

chłopcy wylizują kolorowe wargi ze wspomnień

o miłych, lepkich przyjemnościach

 

przepraszam kochani, gdzie wyjście z tej knajpy ?

tam gdzie napisane że życie jest piękne ?

wszedłem, perkusiści walą w kufle, gwiazd nie widać,

dalszy ciąg sufitu

 

za parapetem tak bardzo wysoko, 

weź to wysoko przytnij nożyczkami


słaby 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 3 lutego 2013, 12:21
"wódka płynie w kosmos gardeł" - o! to jest bardzo ciekawe, natomiast nad pierwszym wersem trzeba by jeszcze pomyśleć, bo w chwili obecnej stanowi zapchaj dziurę, co innego gdyby pokazać, gdzie w tej zimie jest lato i dopiero później przybić puentę, choć taka puenta też specjalnie potrzebna nie jest. Z drugiej strony w ogóle nie widzę tego lata w tekście.

Zdarza ci się podawać szczegóły, które dla treści wiersza nie mają żadnego znaczenia, ba! dla całej historii znaczenia nie mają.

Tyle z tego bym zostawiła:

wódka płynie w kosmos gardeł
chłopcy wylizują kolorowe wargi ze wspomnień
o miłych, lepkich przyjemnościach

przepraszam kochani, gdzie wyjście z tej knajpy ?
perkusiści walą w kufle, gwiazd nie widać,
dalszy ciąg sufitu
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 7 lutego 2013, 10:03
za Justyną. W ostatnim dwuwersie to nawet taka jakaś nijakość wypływa - przez te powtórzenia "wysoko"
przysłano: 3 lutego 2013 (historia)

Inne teksty autora

***
Jakub Sroka
Ojciec
Jakub Sroka
Mróz
Jakub Sroka
Przed oknem
Jakub Sroka
***
Jakub Sroka
***
Jakub Sroka
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca