Literatura

wdech (wiersz)

piotr binkowski

zioniesz jakbyś chciała spopielać

słowa grzeją mnie do boleści

zlew zwariował i kapie

tobie też włosy plączą się w krzesłach

 

zabawne jak to wszystko urosło nawet karty

wskazały że muszę coś zmienić

inaczej rozpruję sobie głowę

(rzeczywiście już czuję jak pulsuje w niej plusz)

 

tymczasem odkrywam że sam sobie jestem definicją

i zaczynam się do siebie modlić

dziwnie to czuć jakby być łaskotanym

w takich warunkach maszyny szaleją

jak myszy planujemy ucieczkę z tego nieszczęsnego miejsca

zanim wejdzemy między zęby kół i drążyć tunele w ścianach

chowamy się po kieszeniach z całym dobytkiem

żegnanie rzeczy to dla nas problem

pociągniemy je ze sobą gdziekolwiek

jakkolwiek byłoby to niedorzeczne

 

zrzekamy się miejsc w tym miejscu

chodząc po podłodze wyobrażam sobie że to wielka czaszka

pod którą pracuje mrowie układów

żegnam ów hurkot zgrzytem kości


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 6 lutego 2013, 23:40
czytam drugi raz - to dobry znak, ale wrócę jutro o poranku :)), jestem zaintrygowana, pozdrawiam
piotr binkowski
piotr binkowski 7 lutego 2013, 22:25
miło mi intrygować:)
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 27 lutego 2013, 10:03
ostatnia okej, pierwsza też :). Drażni mnie nadużywanie I os. l.p. tak nachalnie - np. tymczasem odkyrwam że sobie jestem definicją - wystrarczyłoby, następne dwa wersy przerobiłabym, bo są rozlazłe. dalej - wyrzuciłabym i ("zęby kół i drażyć tunele), chowamy się w kieszeniach z dobytkiem ( całym jest zbędne), a ta czaszka i początek mnie intrygują dalej :))
piotr binkowski
piotr binkowski 1 marca 2013, 18:53
bardzo mnie to cieszy:) a nad rzeczami, na które wskazałaś, już pracuję. dzięki!
przysłano: 4 lutego 2013 (historia)

Inne teksty autora

randka
piotr binkowski
wydech
piotr binkowski
interpunkcja
piotr binkowski
bhp&abs
piotr binkowski
ok
piotr binkowski
kolejną odlicz
piotr binkowski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca