Literatura

z pustych dziupli wypisanych kałamarzy (wiersz)

Jarosław Baprawski

marząc o lądach
rejsach w nieznane
jeszcze żyję

 

czy na bezludnych wyspach
olewanych tropikalnym deszczem
w oddechu godnym kalahari
zachowam resztki gliny

 

podziwiając cipolągi natury
zakwitłe w białe noce
pijackiej zwidy

 

na pustym stole
tylko sterta makulatury
rozszczepione poetyzowanie

 

i tylko jedna kochanka
ot tak na dobranoc
wypełni rolę

 

publika
szklanego ekranu
złuda w realnym omamie

 

i nie mam już kół ratunkowych
nie mam siły przebicia

 

ze zranionym piórem
pozostaje mi śnić

 

łzy ronić nad tym
co jeszcze


krwawi


niczego sobie 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Ata
Ata 25 lutego 2013, 19:11
pięć ostatnich wersów spłyca tekst.
Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski 25 lutego 2013, 20:23
Agato Sz...niestety geniuszem nie jestem:)...jak to mówią z ch...bata nie ukręcisz-pozdróka ,miło,że looknełaś:)
Marzena P.S.
Marzena P.S. 25 lutego 2013, 21:40
/i nie mam już kół ratunkowych
nie mam siły przebicia/ tutaj urwałabym i już...
Natomiast kupiłeś mnie fragmentem: /podziwiając cipolągi natury
zakwitłe w białe noce
pijackiej zwidy

na pustym stole
tylko sterta makulatury
rozszczepione poetyzowanie/ - świetne:) !
abojawiem 26 lutego 2013, 13:17
może to i dziwna chwila refleksji (zwłaszcza jak na Ciebie), ale czy taka właśnie nie jest niezbędna, w końcu od czasu do czasu (niejako ładowanie akumulatorów do nieustającego zmagania się ze światem, czyli ze samym sobą)
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 28 lutego 2013, 00:39
Do Marzeny dodałabym jeszcze zranione pióro, bo jakoś mi odpowiada, choć nie jest najoryginalniejsze
przysłano: 25 lutego 2013 (historia)

Inne teksty autora

I cool
Jarosław Baprawski
Mery Lou
Jarosław Baprawski
z zeznań Baprawskiego
Jarosław Baprawski
z zeznań Baprawskiego
Jarosław Baprawski
Mery Lou
Jarosław Baprawski
w kuluarach
Jarosław Baprawski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca