Literatura

tak i nie/jajco pitagorasa/ założył okulary i doktora udaje (wiersz)

Dorka Wiśniewska

rozdygotałeś się jak dziwka na głodzie
myślą czekającą na zieleń
oderwany od stada niespokojny
czy jutro znajdziesz rewir
na pigalaku serca gdzie stare anioły
pogrążone w modlitwie wieczornej

 

wyliniały jak barman w podłej knajpie
pachniesz jeszcze resztką
olejku różanego przypominasz sobie
wiosnę o świcie gdy zima a słońce
szczezło i zmarło zachodem
nikt nie rozpoznał w tobie pudelka
rozszczekanego porannym spacerkiem
po wykładzinie od łóżka do łazienki
na siusiu a strumyk płynie z wolna

 

nad lustrem pająki w rozpostartych sieciach
kolibią się ciekawe czy golą pyski
by muchy wabić na gładkie lico
mówiłam żebyś nie zapuszczał brody
madeja nie przebijesz
łożko wygodne a prześcieradło
wytrzepane ze wspomnień

 

za oknem pustynia i niebo jak zawsze
błękitne do bólu
dzień wstaje mokry od potu
a świat jak wielka butla z tlenem
nie pozwala umrzeć za wcześnie

między drzewami wioskowy głupek
przechadza się z rękami w kieszeniach
założył okulary i doktora udaje
on z tych strugających wariata
czy świątka

 

gioconda mruga tajemniczo zaprawdę
powiadam ci pitagorasie
tak i nie wymagają najdłuższego
zastanowienia


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 7 marca 2013, 20:49
...........................pseudojanerkowizna
Dorka Wiśniewska 7 marca 2013, 21:03
:D :D :D Poniekąd :D
abojawiem 7 marca 2013, 22:08
kiedy ja już z tego wszystkiego (szczęścia i dobrobytu) najbardziej temu głupkowi wioskowemu zazdroszczę
Dorka Wiśniewska 7 marca 2013, 22:16
Ja też, Abojawiem, ale wystrugać dobrego wariata, to też sztuka, nawet przez okulary :D
przysłano: 7 marca 2013 (historia)

Inne teksty autora

Fryzjer z Kairu (limeryk)
Dorka Wiśniewska
Wiedźmin (limeryk)
Dorka Wiśniewska
Limeryki indiańskie
Dorka Wiśniewska
Limeryk lwowski
Dorka Wiśniewska
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca