Literatura

American Dream I I (wiersz)

a r t e

 

 

 

 

MALONE

 

Nie stałam się gwiazdą filmów z gatunku "mainstream"
częścią najnowszej wersji wichrowych wzgórz lub dziewczyną
Jamesa Bonda, wynurzającą się z morza tak jak 40 lat
wcześniej Honey która zbierała muszelki na plaży, by zarobić
na życie.

 

Co najwyżej Jarmusch wspomni o obłąkanej dziewczynie,
śpiewającej po hiszpańsku, o jasnej cerze nietypowej dla tych
zza południowej granicy, podejmujących najbrudniejsze prace,
których nawet czarni nie chcą wykonywać.

 

Zatańcz ze mną w nocnej tancbudzie, gdzie tańczą dla klientów
dziewczęta, będę twoją salsą z wędzonym Chile Chipotle,
jeszcze nie jestem gotowa by stąd uciec zostawić nędzę dzielnic,
gdzie smog zasłania wszystko, nim go rozwieje powiew
upalnego wiatru z pustyni Mojave.

 

Słucham trzeszczącego radia w którym wybrzmiewają funkowe
przebłyski, dynamiczny Santana ze swoją płytą Abraxas,
i patrzę na miasto błyskotek, które u góry. A ja jestem tu, gdzie
moja działka snu, w głowie czarna dziura. "ciśnij swym piorunem
nawet w śmierć" tak bym się obudziła.
 
 
 
 
 

dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 8 marca 2013 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca