Literatura

Czy wszystkie dzieci nasze są (wiersz)

Dorka Wiśniewska

W miasteczku X dzieci dojrzewały wcześnie
dziewczynki nie wstydziły się
grać na flecie wyszkolone przez ojców
oni zawsze bardziej kochali córki
francuski opanowały do perfekcji

Na lekcjach wf-u przodowały w przysiadach
skłonach i szpagatach
robótki ręczne
też nie były im obce

Matematyca stawiała chłopcom pałki
ale i dawała
darmowe korepetycje
ominęło tylko rudego Jaśka
Chudy niewyględny kuł już
u profesora z liceum

Miejscowa policja nie stała z boku
prewencyjnie zorganizowała teatr
w castingu na Azję Tuhajbejowicza
wzięli udział wszyscy niewykorzystani
do innych ról chłopcy
główną postać pala
zagrał sam komendant
aż palił się do sztuki

Wieczorem i nocą piski
przeszywały okolicę
wujkowie opowiadali dzieciom bajki
o czerwonym kapturku
albo piękna i bestia
one przecież lubią się bać

tylko strażak
nie zdążył z sikawką
jego miłość wygasła na drzewie
nim skończyła piętnaście lat

Za miastem Cyganie porywali
i zjadali dziewice
już żadnej nie było w miasteczku X

Stary Żyd powrócił z wygnania
strugał wariata i trumny
psia jucha miał w tym interes?

 


niczego sobie 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
el-rosa
el-rosa 8 marca 2013, 14:04
Co za thriller, ale nie twierdzę, że bez podstaw. Jest w tym dużo z życiowych tabu o których się mówi rzadko albo w formie sensacji i na tym koniec. Brak lekarstw na zezwierzęcenie. Poczytałam z dreszczem ale i zrozumieniem
pozdrawiam Eliza
abojawiem 9 marca 2013, 13:00
trochę zbyt tendencyjnie, ale tylko trochę
Dorka Wiśniewska 9 marca 2013, 13:24
Tendencyjne trochę :Abojawiem"? :D
Takie miało być w założeniu. Kościół pominięty celowo, bo na niego to już wszyscy "jadą", a tak naprawdę w każdej grupie społecznej winnych pełno. Reszta się nie zmieściła, bo musiałabym nie wiersz, a scenariusz napisać :D
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 11 marca 2013, 20:19
"o czerwonym kapturku
albo piękna i bestia" - drugi tytuł ma być w tej formie?
Dorka Wiśniewska 11 marca 2013, 20:23
Paulino, chodzi Ci o cudzysłów, czy enter po "albo"?
przysłano: 8 marca 2013 (historia)

Inne teksty autora

Fryzjer z Kairu (limeryk)
Dorka Wiśniewska
Wiedźmin (limeryk)
Dorka Wiśniewska
Limeryki indiańskie
Dorka Wiśniewska
Limeryk lwowski
Dorka Wiśniewska
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca