Literatura

Il senso della vita (wiersz)

Jan Pradera

Dlaczego żyć?

 

Dla oddychania ziemią

Dla słów niepowiedzianych 

Dla dębów, co jesienią 

zatoczą krąg miedziany

 

Dla ludzi, dla człowieka

Dla dwojga ust w jedności

Dla czasu, bo w powiekach

zamyka kwiat czułości

 

Dla orłów - snu przestworzy 

Dla pieśni dni minionych

Po to by jeszcze pożyć 

i życia być spragnionym

 

I dla mnie i dla ciebie

wstających wczesnym ranem

choć słońce śpi pod niebem

by ujrzeć świtu zamęt

 

 

 


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
abojawiem 20 kwietnia 2013, 23:47
ale człowiek i tak nie musi wiedzieć dlaczego żyje, żeby żyć i to jak najlepiej/najwłaściwiej
przysłano: 20 kwietnia 2013 (historia)

Inne teksty autora

Groch
Jan Pradera
Struny
Jan Pradera
Abulia
Jan Pradera
Bozon Higgsa
Jan Pradera
Odwaga
Jan Pradera
Wyrocznia
Jan Pradera
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca