Literatura

Amore sacro, dyptyk (wiersz)

Rafał Robert - Rainel


Amore sacro. Religione sacro XC

Spojrzy na oboje Syn umiłowany,
przybliży ich twarze wplatając w monidło,
potem poprowadzi przed kraniec wezbrany,
by włoskie madonny przycięły im skrzydło.

Nie będzie aniołów z galaktyką w dłoniach,
ani eremitów w drewnianych sandałach,
czy fauny edeńskiej ukrytej we florach –
wszystko przeszło ścieżką ostrą tak, jak pałasz;

koniec także ostry – głownia obosieczna,
inaczej tam znaczą ich kościelne śluby,
przysięga zawarta nie jest zawsze wieczna

i taką niewieczną rozdzieli cherubin,
by nie weszło żadne z nich, niby konkubin
w jeden dom niebiański trochę jak w dwa piekła.

 

Amore sacro. Religione profano

Zanim nie nadejdzie jej syn i kochanek-
bogini ich muśnie dziewiczym jedwabiem,
bo to noc pierwotna, z której przed zaraniem
dziejów tego świata zrodził się poranek.

Dni przeżyją dzikie, mnogie w archetypy,
snuć się będzie z wolna zamierzchła legenda,    
którą im przekaże kapłan i gawędziarz
tajemnicze z nimi odprawiając ryty.

Takie życie trudów żadnych nie poskąpi,                  
ale i dobrodziejstw swoich nie zatopi,
przez co w nich przezorność taka się utwierdzi,

że postawią lekkie, lecz rozważne kroki;
choć gdzie w końcu dojdą trudno nawet stwierdzić,
gdyż przed nimi tylko dwie odmienne śmierci.

 

(był już tu kiedyś, ale mniej dopracowany)


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 26 kwietnia 2013, 15:30
renesansowizm obgadany patetycznym klimatem przeliryzowania..................miałko-ciężkie archaizowanie...
Rafał Robert - Rainel
Rafał Robert - Rainel 26 kwietnia 2013, 16:06
To cover.
Mithril
Mithril 26 kwietnia 2013, 17:20
hmm................ciekawe
+plus mechanik tomek zimakowski
+plus mechanik tomek zimakowski 26 kwietnia 2013, 18:03
"letkie" byłoby śmieszniej .
Rafał Robert - Rainel
Rafał Robert - Rainel 27 kwietnia 2013, 07:09
A mógłbym nawet wstawić "letkie", ale wtedy zleciałoby się może paru takich, co twierdziliby, że wstawiam jakąś niekonsekwencję i na siłę chcę zmieszać "sztukę wysoką" z jakąś "gwarą" ;/
przysłano: 26 kwietnia 2013 (historia)

Inne teksty autora

Satyra na rozpustnych księży
Rafał Robert - Rainel

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca