Literatura

Kalaruch (wiersz)

Wiola BOBO

 

Tutsi!
Krzyczysz!
Dobrze wiesz co to znaczy!
Masz swoje 10 przykazań!
Idź  stąd!
Precz sponiewierawszy!

Dziewięćdziesiąty czwarty, mówisz...
Pamiętasz?
Że groby do połowy pełne i na ludobójstwo patrzysz?

Radio w ręku - z maczetą w parze!
Szedłeś tam?
Z nimi? Przy odbiorniku?

Hutu jesteś!
Wstydź się dziś!
Nie chciałeś,  mówisz?
Nie wierzę już Ci!

Zamknęły oczy małe dzieci! 
Widziałeś te łzy!
A teraz chcesz żyć jak sowieci...
Ja nie daruję Ci!

I żyj z widokiem worków na ziemi!
Nie będziesz już nigdy spał bezpiecznie.

Twoje sny będą między nimi,
Bólem i żalem  nieskończenie...

 


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 15 maja 2013, 13:44
...dobre są wojny, epidemie i głupota oraz terytorializm w międzyplemiennych swarach
gdyby nie one byłoby nas 40 miliardów, albo lepiej

a tekst, jak tekst - nawiedzony i tendencyjno wtórny

"Kalaruch" - tytułu już nawet nie dotykam
Rumi 15 maja 2013, 16:16
Tekst bardzo dobry.Gratuluję.
Ir
Ir 15 maja 2013, 19:56
"Precz sponiewierawszy" ? - coś tu nie gra gramatycznie. Rozumiem, że ktoś kto sponiewierał ma iść precz, ale zapis karkołomny. Poza tym, czy wyobrażasz sobie recytatora, który łamie sobie język przy okresleniu " sponiewierawszy" ?

"Nie chciałeś, mówisz?
Nie wierzę już Ci!

Zamknęły oczy małe dzieci!
Widziałeś te łzy!

A teraz chcesz żyć jak sowieci..."

Ja nie daruję Ci....ci, Ci, dzieci, sowieci...fatalnie "zaciciane".
Zastanawiam się co mieli sowieci do wojen plemiennych, czyżby tylko pasowali do "rymnięcia"?

Temat zapewne ważny, ale chyba zbyt trudny dla Autorki.
Poczekam na następne.
szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
Ja tu bardziej widzę piosenkę w rytmie Hip Hop :) Wtedy wersyfikacja, rymy, i ci sowieci i mieszanie ich z resztą pasuje
Mithril
Mithril 16 maja 2013, 07:47
" szanta dzisiaj, 00:04
Ja tu bardziej widzę piosenkę w rytmie Hip Hop :) Wtedy wersyfikacja, rymy, i ci sowieci i mieszanie ich z resztą pasuje"

czyli muzyka to śmietnik, w którego można wrzucić wszystko? (pytanie retoryczne)
znakomita większość (różnych) tekstów, bez muzyki to najczystszej wody gnioty!

...................a z byle riffem - przeboje
przysłano: 15 maja 2013 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca