Literatura

Ostatni lot ćmy (wiersz)

Boobic

Głos siadł mi na starość, to i ja usiadłem, bo biją,
kije mają i pręty tępą puentą pozakańczane.
Nawet tutaj, za kontuarem w barze, spokój jest
tylko przestarzałym silnikiem na paliwo,

 

którego złoża wyczerpały się już
dawno temu. Deklamuję ci Staffa z pamięci,
odkurzyłem go specjalnie, no ale nie za to
ci płacą te osiem złotych za godzinę, byś 

 

przerywała kąpiel w oparach smolistych
substancji i słuchała bezczynnie pierdół
o tym, że kręgami jesteśmy na wodzie 
i śladami na piasku, że byle pierdnięcie

 

skazać nas może na karę nieistnienia. 
Wyprowadzają mnie, a ja zdaję się tonąć
i już jako tonący chwytam za brzytwę
twarzy twojej niezwruszonej. Wysłuchaj

 

chociaż ostatniej prośby skazańca 
i wyślij sms o treści "pomagam" 
do Boga - do światła, które mi jakoś
nie po drodze.


niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
estel
estel 25 maja 2013, 21:31
Bliskie mi takie pisanie, takie wnioski, taki ton.
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 26 maja 2013, 17:32
To jest bardzo niezły wiersz, Boobic. Ładnie płynie od początku do końca, parę gorzkich spostrzeżeń serwujesz czytelnikom. Ukontentowanam.
Boobic 26 maja 2013, 18:28
Dziękuję paniom za przeczytanie i podzielenie się spostrzeżeniami. Pozdrawiam.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 26 maja 2013, 19:35
Do światła też mi jakoś nie po drodze, ale obok tego tekstu spokojnie mogłabym się przejść. Można by tylko trochę nad inwersjami przysiąść, zwłaszcza w miejscach, w których rytmu nie tworzą, lecz pewną barierę, np "brzytwę twarzy twojej niewzruszonej", płynniej brzmi: chwytam za brzytwę twojej niewzruszonej twarzy.
Mithril
Mithril 27 maja 2013, 07:10
...nadgadany i udziwniony
Boobic 27 maja 2013, 10:44
Mithril - z Twojej klawiatury to prawie jak komplement ;)
Mithril
Mithril 27 maja 2013, 12:46
"Boobic dzisiaj, 10:44
Mithril - z Twojej klawiatury to prawie jak komplement ;)"


silisz się na oryginalność, czy nic innego nie masz do powiedzenia?
Boobic 27 maja 2013, 14:44
Ani jedno, ani drugie.

Z kim, jak z kim, ale z Tobą w głębsze dyskusje wdawać się nie zamierzam.
przysłano: 25 maja 2013 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca