Literatura

Spokój (wiersz)

Agrafka

Leniwe popołudnie,

deszcz bębni o szyby.

Tak pięknie! Cudownie!

Moment tak szczęśliwy.

 

Chwilowe zniknięcie.

Czas zatrzymany.

Oczy mam przymknięte,

wsłuchuję się w ściany.

 

Ciszę absolutną

chłonę całym ciałem,

aby choć na chwilę

stać się ideałem.

 

Małe wyspy spokoju

na życia oceanie.

Na poprawę nastroju

czasami wstąp na nie.

 

Te chwile szczęścia,

tak trudne do odkrycia,

tak łatwe do obejścia,

starczą za sens życia.


słaby 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Agrafka
Agrafka 27 maja 2013, 18:00
Bardzo proszę o krytykę. Ciągle szukam swojego stylu, jeśli chodzi o wiersze. Będę wdzięczna za rady :)
Konrad Matysiak
Konrad Matysiak 27 maja 2013, 18:47
Ja jako czytelnik nie czuje się kontent... tekst jest ckliwy, banalny. Do tego mogę się jedynie przyczepić( Reszta jest ok). Spróbuj się odnaleźć w innych tematach. Masz literówkę w pierwszej i ostatniej strofie. Jak na pierwszy raz nieźle, czekam na inne próby.
Agrafka
Agrafka 27 maja 2013, 19:19
Dzięki za radę, tak jak piszesz popróbuję też innymi tematami. Literówki już poprawiłam (mam nadzieję, że wszystkie).
Ir
Ir 27 maja 2013, 21:42
Odnoszę wrażenie, że wszystkie słowa są użyte tylko po to aby się zrymowało...i to nie zawsze.
Bragi
Bragi 28 maja 2013, 00:05
Agrafko, patrząc na całość, najbardziej cieszy Twój komentarz pod tekstem, w którym jasno określasz swoją otwartość na krytykę i chęć rozwoju.
Trudno nie zgodzić się z Coltem, tekst faktycznie kipi banałem. Nie ma tu ani jednej odkrywczej myśli, przy czym całość przedstawiona jest słabo i przede wszystkim, co wytknęła Ir, niekonsekwentnie. Każdą zwrotkę oparłaś na konstrukcji rymów abab. jednak zabrakło tego w trzeciej (absolutną/na chwilę – w żaden sposób się nie rymuje).
Podoba mi się, że unikasz rymów gramatycznych, niektóre wybory są naprawdę ciekawe i rzadko spotykane u początkujących. Tym bardziej, rzuca się w oczy ostatnia strofa, gdzie ewidentnie zabrakło Ci pomysłu i poszłaś na totalną łatwiznę ;-)
Standardowa, najczęściej powtarzana rada: czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj.
... i próbuj ;-)
przysłano: 27 maja 2013 (historia)

Inne teksty autora

Koniec Świata
Agrafka

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca