Literatura

Pielgrzym półcienia (wiersz)

Jan Pradera

Półświatło latarnii ulicznych
zmusza do kontemplacji otoczeń
wewnętrznych i zewnętrznych 
symbiotycznie sennych

 

Zachowanie równowagi graniczy z ośmiotysięcznikiem
miejska cisza odrealnia w dylatacji czasu
pośród estetyki zmienionej z oriri na copia conforme

 

I minie kolejna noc
a dzień zachłyśnie się nadpobudliwością mas
jasnych, ciemnych i szarych
pragnących najgoręcej zasypiać 
pięć minut po utuleniu poduszki


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 28 maja 2013 (historia)

Inne teksty autora

Groch
Jan Pradera
Struny
Jan Pradera
Abulia
Jan Pradera
Bozon Higgsa
Jan Pradera
Odwaga
Jan Pradera
Wyrocznia
Jan Pradera
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca