Literatura

odwiedziny (wiersz)

R.

Kolega zastawia stół. Zostawia bałagan,

ale wreszcie ktoś tu był. Podobno sobą

nawzajem można żyć tylko do czasu ślubu

albo wyczerpania światła. Później żyjesz wstecz.

 

Telefon Kolegi dzwoni. Nieproszony

wybiera numer, który najtrudniej zapamiętać.

 

Za oknem też dzwonią, lecz odkąd nie wierzę

w „nie wiem”, nie wypada pytać o

kościół. W kraju, gdzie rolnicy modlą się o śmierć

krowy sąsiada, lepiej nie zadawać pytań.

 

Wysłuchanie odpowiedzi bywa niewygodne

jak udzielanie błogosławieństwa przez teściową,

która ciągle nazywa mnie imieniem byłej

ukochanego (jakby w mieszkaniu mało było cieni!).

 

Kolega wyjechał, więc wróci i trzeba kupić

nowe szklanki, zegar wybijający pobudki,

odkurzacz z funkcją piorącą i nowe zasłony

(życie już poukładało się w najlepszym z możliwych

porządków).

 


słaby+ 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 12 czerwca 2013, 20:52
przeczytanie-zapomniane

"(...) nie wypada pytać o
kościół. W kraju, gdzie rolnicy modlą się o śmierć
krowy sąsiada..."

.................................tyle lub aż
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 12 czerwca 2013, 23:24
hmm zgodzę się z Mithrilem, choć jeszcze kilka spostrzeżeń ciekawych - ale zbyt mało spoetyzowanych. Pierwszy wers zapowiadał lepszy tekst - myślę, że dopracować byłoby go warto, bo pomysł ciekawy i ta perspektywa z "kolegą" bardzo fajna
Ata
Ata 13 czerwca 2013, 15:09
również jestem za dopracowaniem. ale koncept mi się podoba.
szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
A mnie podobają się niektóre przerzutnie. Na przykład ta: rolnicy modlą się o śmierć

krowy sąsiada - jest w niej to co lubię w tym środku stylistycznym- dwuznaczność :)
przysłano: 12 czerwca 2013 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca