Literatura

przeźrocza pamięci (wiersz)

arte

 

poszły w rozsypkę dni wiatru szumiącego pośród traw
gdy leszczynowych łuków napinaliśmy cięciwy
biegnąc boso w czas beztroski przyozdabiając głowy
pióropuszem w blasku słońca lśniącym

 

z zacienionych wychodząc krużganków śniąc o podróżach
do krajów zamorskich gdzie marzenia beztroskie
spełniały się choćby pajdą chleba z miodem
którą częstowano podróżnych nie pytając o zapłatę

 

w zdrojach ogrodu finką pieczętowaliśmy święty pakt zmowy
naprzeciw światu przyłożywszy ranę do rany krwią w krew
ślubując przyjaźń po kres i pomstę za spalone wigwamy
za te ognie co przyniosły ból niczym śmierci zimny krzyż

 

mijały godziny błogie nikt ich nie liczył rosły drzewa
w ukryciu ptasiego śpiewu co oznaczał nam pory dnia i noce
odmieniając się przez czasy nad niebem gwiaździstym
z jabłoni papierówką napełnialiśmy brzuch sytym owocem

 

naznaczeni w księdze żywota wyłom w skale czyniąc
przez który woda będzie płynąć by w niej lewiatan
mógł się pluskać a niwa mogła obmyć z grzechu
gdy latem zwiędnie trawa w żywiole zaprószonego ognia

 


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 22 lipca 2013, 08:11
dzisiaj arte z tego patetycznego przekładańca nie biorę nic
...tekst męczy i już po półtorej strofy przechodzi obok
szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
Dla mnie mimo, że faktycznie ciut nużący to jednak nie taki zły wiersz wspomnieniowy. Tylko ta ostatnia strofa. Nie wiem, jakaś nijaka i mało zakańczająca, rozmyta. Brak mocnej, zdecydowanej puenty
Ata
Ata 24 lipca 2013, 16:16
jak jeszcze początek był lekki, tak w miarę czytania robiło się coraz oporniej, coraz bardziej patetycznie..
jak na sielankowość wspomnień, "papierówki" i tp, to jednak za wzniosły język wg mnie.
zenit
zenit 6 sierpnia 2013, 13:26
słabe
przysłano: 21 lipca 2013 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca