Literatura

zippo się pali (wiersz)

Arkadiusz R. Skowron

*
zasiewane
dziewczynie
z nadwiślańskiego brzegu
w słomkowym kapeluszu
i w czarnej sukience
(w maki)

 


masz kolczyki w uszach
jak wahadło jak serce
od wielkego dzwonu
w kolorze zippo
(waha

się kręci)
 
powiedziałaś
że wolalabyś z gołymi babami
zapalniczki w mojej garści niż
na stole albo na trawie
stare

zippo
bo benzyna nazbyt się narzuca
w nozdrza
ech nic nie pojmujesz ech
wiesz to męskość
 
tradycja
ognia płomienia na dłużej
chwilowo
wrażeniem na stałe mimo wiatru
z braku świec do kolacji
 
dla nastroju
gdy nie ma jeszcze ogniska i domu
jest ona (dwudziestoletnia władczyni
ognia ciut zużyta i nie zawsze
 
domykająca się)
powiedziałaś że z gołymi babami
w garści lepiej
to popatrz może
i z trudem się czasem krzesa
 
ale połóż
dłoń nad płomień wyżej niżej poczuj
wiesz już
to męskość bo goła a naga
prawda jest jak kobieta wtedy jednak

dopiero
najpiękniejsza kiedy się rozbiera
gdy niedomknięta uchylona nied-o-ostrze-
-źrenieniem
do czasu bacznego oka

i właściwej
garści
połóż się ja obok będę w prawdzie
pomiędzy nami popatrz zippo nieopodal ogni
jeśli jej braknie sił dolejemy benzyny
 
jakoś wybaczysz za-pp-
-ach-
-ał-ki
dziewczynko
andersen

już dawno zaszedł psyt
to nie adronów sens
to andro-sen-jaw-ny pali
 
ci się w psytTYtlenia
pod wiatr
za-dymi-z-ko-
-minów już nieba-

-w-i-j-em (po-
 
-wiedziałem) masz kolczyki w uszach
jak wahadło jak serce od wielkego
dzwonu w kolorze zippo
waha-się-kręci-

-my-czas
i bóg tuż-tuż-na-obok-
-ach
jak ogień
 
na wyciągniecie
w uszach wa-
-ha-
-dło-_-_-_-ń-
--dy-mi
jak serce
 
od wielkiego dzwonu
w kolorze zippo

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski 30 lipca 2013, 21:14
...fajnie..jestem ciekawy..co na to "nasz" Michnik:)
ARS TO od tyłu sra
ARS TO od tyłu sra 30 lipca 2013, 21:23
mówiąc szczerze? wątpię, że się odezwie... zająknie... po prostu, po męsku...... mało mnie to rusza...

wątpię, aby mnie zaskoczył sposobem wypowiedzi i wypowiedzią...

sam widzę tu wady... i się ich trzymam... i zostawiam...
Ata
Ata 31 lipca 2013, 13:34
zatrzymujące..
przysłano: 30 lipca 2013 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca