Literatura

niepokorny (wiersz)

Jarosław Baprawski

czasem czuję się samotny
uciekam przed gwarną wódką
piwnym rechotem kolegów
myśli przybierają na wadze
z piórkowej w ciężką

krople potu
chwila bezdechu
wewnętrzne dialogi
łapią na wykroku
i jedna myśl

wyjść z tego
pierdolonego narożnika

wszystkie za i przeciw
biją po wątrobie
wbijając igły

wracają
do głowy
lewym prostym

poranki i zachody
wtopione w bezbarwną szarość
zaciągają zwątpieniem

bliski nokaut
zachęca do ucieczki
rzucenia ręcznikiem
odwieszenia rękawic

w smugach marzeń
dostrzegasz nagle
tyle kolorowanek

przeraża brak kredek
o pastelowych odcieniach

pozostał tylko ołówek
i coraz mniej czasu

naszkicować obecność
zaznaczyć siebie

w twoich oczach
otworzyć miłość
spłonąć

kawałek po kawałku


wyśmienity 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Ata
Ata 30 lipca 2013, 21:26
motyw z kolorowankami genialny wg mnie,
a to:
"pozostał tylko ołówek
i coraz mniej czasu

naszkicować obecność
zaznaczyć siebie" - bardzo dobre.
przysłano: 30 lipca 2013 (historia)

Inne teksty autora

I cool
Jarosław Baprawski
Mery Lou
Jarosław Baprawski
z zeznań Baprawskiego
Jarosław Baprawski
z zeznań Baprawskiego
Jarosław Baprawski
Mery Lou
Jarosław Baprawski
w kuluarach
Jarosław Baprawski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca