Literatura

Świat na miarę... (wiersz)

wieslaw

triolet [Ciekawe czy wam sie podobają klasyczne formy?- przy. Skc]
Świat na miarę...

Bóg, gdy tworzył świat na miarę,
Słał miłością całą ziemię,
Adamowi dał tę czarę
-Bóg, gdy tworzył świat na miarę.

Kazał dzielić równo darem,
Pośród swoje ludzkie plemię
Bóg,gdy tworzył świat na miarę,
Słał miłością całą ziemię.

*

Adam dzielił według stanu
-Możliwości nie miał wielu,
Nie znał także tego kramu,
Podzielności... według stanu.

Z dziurawego śniedzią kranu,
Nie chciał bakszysz ciec do celu,
Więc podzielił według stanu...
Możliwości nie miał wielu.

*

Sad już przekwitł, lśnią owoce,
Kusząc oczy złudnym blaskiem
-Roztańczone żądzą noce,
Sad już przekwitł- lśnią owoce.

Sen spędzają z powiek moce
-Wygłodniałe brzmią poklaskiem:
Sad już przekwitł, lśnią owoce,
Kusząc żądze-złudnym blaskiem.

*

Ewa raju zamknie bramy,
Otworzywszy piekieł wrota...
Duch zhańbiony,duch wygnany,
Ewa raju zamknie bramy.

Przyodziawszy ród w łachmany,
Sprzeniewierzy korzec złota,
Ewa raju zamknie bramy,
Otworzywszy piekieł wrota.

*

Wziął na arkę trzodę Noe,
Zabrać wszystkich nie chciał wcale,
Pozostawił trolle gołe,
Wziął na arkę trzodę Noe.

Zamieszkali wszyscy społem,
Rozumiejąc się wspaniale
-Wziął na arkę trzodę Noe...
Pozostawił trolle gołe.







słaby 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 20 kwietnia 2001

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca