Literatura

było wiele owiec... (wiersz)

Bartek Duda

***
było wiele owiec
ale pasterz wybrał się po jedną
która zginęła

gdyby ją zostawił losowi
nie nazwaliby go dobrym pasterzem

zagubił zasady prostego rachunku
a Raskolnikow został z otwartymi ustami i siekierą
w najlepszym ze światów

powiedziano tyle ile można

forma jest tylko przyprawą
do potrawy słów

równie daleka od śmieci jak od życia
podobnie zawieszona
jak dziwaczna formuła miłości bliźniego

Kraków 22 IV 2001- Wielkanoc 28 IV 2001


słaby 18 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 29 kwietnia 2001

Inne teksty autora

[..]
Bartek Duda
(20.32)
Bartek Duda
(20.34)
Bartek Duda

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca