Literatura

Śliczna dziewczyna (wiersz)

Szluger

Jaszczurczą strojna łuską
wygięta skrzydlata
jak mityczna chimera
dalej Bellerofoncie uderzaj

na dekolcie srebrna gwiazdka
pan Jezus w cierniowej koronie
a dalej śliski pancerz z aksamitu
i stalowe ciało

nie boi się Pegaza ani miecza
wykrzywia twarz w serii ponurych uśmiechów
oczekuje wskrzeszenia umarłych
drinków wartych pensję nauczyciela

rozbierałeś ją tysiące razy
w snach słodko wędrujacych w okolicach lędźwi
za każdym razem była inna
marmurowa miodowa miękka

w język kąsa obawa
że może w środku
jest jak żelazna dziewica
najeżona kolcami


słaby 11 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 11 maja 2001

Inne teksty autora

drobne fałszerstwa
envagorien
Magnolie
envagorien
dual
getsemani
*
getsemani
kasztany
getsemani
paw
getsemani
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca