Literatura

szczur (wiersz)

Bulimia

szczur może być najlepszym
przyjacielem człowieka
jest przecież prawie tak duży jak pies
cudownie nieświadomy
wymiotuje solidarnie
z jakimś spotkanym przypadkiem
pijakiem

daje o sobie znać
o osobliwej porze
cichutki koncert, kiedy już nikt
go nie słucha
w piwnicy rozlega się
skrobotanie
tęskna rytmiczna serenada
upartych pazurów
być może zastanawia się
skąd się wziął w tych piwnicach
duży nieowłosiony zwierz
nie wiem czy szczury są
aż tak inteligentne

wiesz, stary druhu mówi pijak
(nie chce poczęstować – tłumaczy
że to z prawdziwej troski)
widziałem w ciemnej ulicy
idealną partnerkę szczurzycę

łobuzy
zatłukli ją kijami

niczego sobie 12 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 28 lutego 2000

Inne teksty autora

Żal
Bulimia
Polly
Bulimia
Gniew
Bulimia
Inwokacja
Bulimia
Obrazy żyją
Bulimia

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca