Literatura

Do Józefa (wiersz)

Łukasz Jarzębak

Być może bluźniercze...
Nie powinieneś był przychodzić
I dotykać wypalonych włosów
Skwierczących swądem szpitalnego wyziewu.
Nie zabrałeś ze sobą grzebienia,
Więc jak wyprostujesz ich skręcenie
Palcami pokaleczonymi drzazgami.

Masz kwiat sczerniały na czubkach zbawienia,
Czerwony o łodyżce zielonej z kolcami węża.
Wrzuć go do wazonu i przykryj papierem
O gładkości nie przemiennej w szorstkość toalety.

Jeśli już jesteś, proszę, potrzymaj mi aureolę.
Uwiera mnie w głowę - skronie wytarte mam
Światłością jej karnacji o niemym celu,
Iskrzeniem oczu gasnących na stosie
Ludzkich odwrotów, boskich przewrotów

Nie powinieneś był przychodzić.
Szpitalnym odorem podaj mi jeszcze pukiel rzęs
O krawędziach ostrych lśniących na lampach,
Zdolnych do kłucia i wyciskania.

Nie powinieneś był przychodzić
I oglądać ręce, nogi, głowę syna
Bez ukorzenienia i przytwierdzenia
Gwoździami do jałowego drewna.

Nie powinieneś był gubić świętego grzebienia
O czterech wymiarach dziewictwa.

niczego sobie 7 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 2 sierpnia 2001

Inne teksty autora

Glina
Łukasz Jarzębak
Łzy
Łukasz Jarzębak
Modlitwa
Łukasz Jarzębak
Na próżno
Łukasz Jarzębak

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca